Warsztaty dietetyczne
„WIEM CO JEM, JAK JEM I PO CO JEM”
22 marca 2022r odbył się warsztat dietetyczny zrealizowany przez GOPS w Stolnie w ramach projektu „ Strefa aktywnego rozwoju społeczno – zawodowego” realizowanego ze środków z Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach: Osi priorytetowej 11. Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko – Pomorskiego na lata 2014 -2020. Wsparcie udzielono za pośrednictwem Lokalnej Grupy Działania „Vistula-Terra Culmensis – Rozwój przez Tradycję”.
W trakcie grupowego spotkania z dietetykiem Panią Aleksandrą Zawolańską, którego celem było podniesienie świadomości uczestników projektu w zakresie zdrowego odżywiania się i żywienia, uczestnicy projektu zdobyli wiedzę na temat zasad zdrowej i zbilansowanej diety, wpływu odżywiania się na jakość życia, a także wpływu czynników psychofizycznych i społecznych na zaburzenia metaboliczne i dietozależne. W trakcie zajęć uczestnicy uczyli się jak analizować skład wybranych produktów spożywczych (yogurty, ciastka, napoje, soki), aby bardziej świadomie dokonywać wyboru i zakupu właściwych i zdrowych produktów spożywczych. Każdy słuchacz dowiedział się w jaki sposób bilansować i komponować zdrowe posiłki dla siebie i swojej rodziny. Grupowa forma porady dietetycznej była doskonałą okazją do wymiany doświadczeń i integracji uczestników projektu.